Online cursus IVA

De baromzet in de sportkantine is voor veel sportclubs een belangrijke bron van inkomsten. Daar hoort ook bij; de verantwoordelijkheid dat er op een verantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan, zeker bij jongeren.

Met het draaien van bardiensten doen de leden heel belangrijk werk voor de vereniging. Echter, de Drank- en Horecawet schrijft voor dat verenigingen die alcohol schenken, daarvoor een vergunning hebben en over gekwalificeerd barpersoneel moeten beschikken. Alcoholgebruik door jongeren onder de achttien jaar, alcoholmisbruik en rijden onder invloed wil men door deze maatregel hoe dan ook voorkomen.
Daarom ontwikkelde de KNLTB enkele jaren geleden in samenwerking met NOC*NSF en andere sportbonden de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA). Het IVA certificaat voor seniorleden die bardienst draaien is verplicht.  

Wat is IVA (Instructie Verantwoord Alcoholschenken)
Om alcohol te schenken dienen verenigingen te beschikken over gekwalificeerd barpersoneel. Tijdens de openingstijden waarop alcohol wordt geschonken dient er altijd een leidinggevende aanwezig te zijn die beschikt over de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een instructie heeft gevolgd over verantwoord schenken van alcohol.

Sociale Hygiëne
Een vereniging moet twee leidinggevenden hebben met de Verklaring Sociale Hygiëne. Om het diploma te kunnen krijgen, moeten zij een speciale cursus volgen en een examen afleggen. Leidinggevenden zijn onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de bar.

Instructie Verantwoord Alcoholschenken
Ben je als vrijwilliger werkzaam achter de bar van je sportclub? Dan moet je een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) gevolgd hebben. Het is mogelijk om een ‘online cursus’ te volgen. 

Alvorens deze ONLINE CURSUS te volgen een paar aanvullende opmerkingen:

Het vriendelijk verzoek aan jullie om de instructies door te nemen en dit af te sluiten met een online test van 15 vragen, waar je er minimaal 12 goed van moet hebben om te slagen.

-        Op het tabblad ‘Doe de test’ dien je eigen gegevens in te vullen.
-        Bij het e-mailadres barverantwoordelijke vul je in: [email protected]
-        bij naam barverantwoordelijke vul je in: Monique van Dalen-Krommenhoek
-        Bij het onderdeel e-mailadres ondernemingsdossier hoef je niets in te vullen.  

Nadat je de test hebt gedaan krijg ik (Monique van Dalen) bericht dat je de test succesvol hebt afgerond.

Ik hoop op begrip en dat jullie deze test spoedig zullen doen.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag via een mail naar: [email protected]  

met vriendelijke groet
Monique van Dalen-Krommenhoek

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 78 761 0946

Sportpark Schildman

Reeweg 75F
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

KVK-nummer

40321294