Verenigingen sportpark Schildman werken aan gezamenlijke afvalverwerking

14 september 2024


In 2023 ontstond het idee bij de verenigingen die gebruik maken van het sportpark Schildman om eens van gedachten te wisselen over een gezamenlijke afvalscheiding. Een aantal verenigingen hielden zich al bezig met verduurzaming, bijvoorbeeld door plaatsing van zonnepanelen. Door middel van afvalscheiding zouden de verenigingen nog een steentje bij kunnen en willen dragen voor een schoner milieu.

De gezamenlijke verenigingen, vv ASWH, KV DVS’69, TV Hiaten, vv IFC, Vollido en de Sporthallen (behorende tot stichting Cascade) hebben zich laten informeren door de twee afvalverwerkingsbedrijven. Belangrijke vragen waren; Hoe verzamel je gescheiden afval, zowel binnen als buiten. Wat heb je daarvoor nodig. Hoe lopen de afvalstromen. En wat gaat het kosten? Uit deze gesprekken bleek dat het niet eenvoudig is om tot een eensluidend plan te komen gezien de verschillen tussen de verenigingen in oppervlakte van gebouwen en buitenruimten.

Er is ook contact met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Wethouder Duurzaamheid, Ralph Lafleur, is enthousiast. Deze voornemens sluiten aan bij de duurzame doelstellingen van de gemeente. De gemeente staat dan ook open een ondersteunende en faciliterende rol te spelen wanneer de plannen van de verenigingen concreter zijn.

Ook het plaatselijke Ondersteuningsfonds, waar de verenigingen bij aangesloten zijn, heeft haar medewerking aangeboden wanneer er beroep word gedaan op de financiële ondersteuning.

VANG Buitenshuis, opereert namens het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat. VANG staat voor Van Afval Naar Grondstof. Het programma richt zich op het terugbrengen en beter scheiden van afval bij bedrijven en instellingen waaronder de doelgroep sport. VANG Buitenshuis is een programma dat uitgevoerd wordt door Rijkswaterstaat. Na achtergrondinformatie te hebben ingewonnen, is contact op genomen met Rijkswaterstaat om te informeren of sportpark Schildman in dit project past. Na een gesprek met Klaas van der Sterren, Beleidsadviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat, bleek dat het afvalscheidingsproject sportpark Schildman hem enthousiast maakte. Zijn volgende stap was een overleg met het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Deze organisatie maakt kennis uit onderzoek en praktijk beschikbaar ten behoeve van een sociaal en vitaal Nederland. Ook deze organisatie reageerde enthousiast. Deze twee organisaties omarmde en adopteerde het plan en promoveerde het tot een pilot. De kosten hiervan neemt Rijkswaterstaat voor haar rekening. Door Rijkswaterstaat is een Duurzaamheidadviseur aangesteld in de persoon van Leonie Boon. Haar opdracht is om bij de verenigingen de huidige afvalstromen te inventariseren en met adviezen te komen hoe afvalvermindering en betere afvalscheiding op het sportpark Schildman zo effectief mogelijk op gang kan worden gebracht.

De verenigingen zijn onder de indruk van de voortvarendheid waarmee Rijkswaterstaat en het Kenniscentrum Sport & Bewegen het plan voor afvalscheiding hebben opgepakt. Wanneer dit project het beoogde doel behaald heeft wordt dit model door Rijkswaterstaat ook toegepast op soortgelijke sportparken als sportpark Schildman.

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 78 761 0946

Sportpark Schildman

Reeweg 75F
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

KVK-nummer

40321294