O NEE! WROEGING!

21 september 2023


Het laat me niet los, het vreet aan me. Ik gooi het er maar meteen uit, wie weet lucht dat op: ik heb een bal uit gegeven die heel eerlijk gezegd IN was. Natuurlijk was het in een game die ik weer eens aan het winnen was, maar daar wis ik het niet mee weg.  Ik geef maar wat ruimer aan wanneer dit vergrijp plaats vond (baan 9, ruim 3 weken geleden) anders moet ik misschien alsnog een LET spelen.

Nu weet ik warempel wat wroeging is. Ik dacht altijd een woord uit de middeleeuwen dat je kon afkopen door bij meneer pastoor je misstap toe te geven in een verdrietige biecht, maar het woord bestaat nog. Een gevoel van diep en innig berouw. Je voelt pijn en leed wanneer je terugkijkt op je daad.

In eerste instantie dacht ik dat het wel zou overgaan als ik er een nachtje over zou slapen, maar nee wroeging wroet door. Tegen een aardig uurtarief kon ik met spoed bij een sportpsycholoog terecht, die me veel verder ondervroeg dan me lief was. Of ik de drang al eerder had gevoeld, of ik het schaamrood op de kaken kreeg, of ik door mijn maat was afgevallen.  Nou die bewuste maat zei bij de drinkpauze onmiddellijk dat WIJ de bal uitzagen. Hoppa ik had het niet alleen gedaan, hij profiteerde olijk van de uitglijder. De psych was verder uit op een voorkoming van herhaling. ‘Als je weer de fout ingaat, wordt het chronisch en weet hééél Hiaten hoe je in elkaar zit’. Er zijn al figuren die het predicaat schaamteloos dragen. Net als mensen die na 1 service al 40-0 uitkramen.

De volgende keer als de gemene opwelling tot valsheid zich opdringt, moet ik voortaan ‘wat denk je zelf?’ uitroepen of ‘ik twijfel echt heel erg’ om toch maar ‘we spelen hem over’ aan te bieden.

Na de eerste sessie volgden nog drie keer praatjes op de canapé, die me ervan overtuigden dat er in de sport nog ergere dingen gebeuren. Toppers slaan soms hun racket tot moes als ze eens een foutje maken, of ze onthoofden zowat een lijnrechter met een uithaal. Ik heb daarom toch maar besloten mijn wroeging in het archief te stoppen en hoop dat ik er nooit op word aangesproken.

Wroegen wroegde gewroegd. Wie wroeg doet wroeg ontmoet. Ik zal het nooit meer doen.

Acey 

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 78 761 0946

Sportpark Schildman

Reeweg 75F
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

KVK-nummer

40321294